یک میلیون آجر تا خدای شوش/آشنایی با بزرگترین زیگورات ایران، چغازنبیل

چغازنبیل نیایشگاهی باستانی است که در زمان عیلامی‌ها و در حدود ۱۲۵۰ پیش از میلاد ساخته شده‌است. چغازنبیل بخش به‌جامانده از شهر دوراونتش است و در نزدیکی شوش در استان خوزستان قرار دارد. این بنا در سال ۱۹۷۹ به شماره ۱۱۳ در فهرست آثار جهانی یونسکو ثبت گردید و جز اولین بناهای ثبت شده در این فهرست از سوی ایران بود.

چغازنبیل (1)

این بنا دارای ویژگی های منحصر به فردی است که توانسته در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار بگیرد که این ویژگی ها با برخی از معیار های ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو (iii, iv) تطابق دارد که شامل گواهی بودن این بنا بر یک تمدن از میان رفته و بی همتایی در معماری و تکنولوژی در زمان عیلامیان می باشد. در ادامه به توضیحی کوتاه در مورد ویژگی های بنا و تاریخچه آن خواهیم داشت. این سازه در ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی شوش و ۳۵ کیلومتری غرب شهر باستانی شوشتر واقع است، اما به دلیل واقع شدن در غرب رودخانه دز، مرز این دو شهرستان، در تقسیمات کشوری جزء شهرستان شوش محسوب می‌گردد.

CIMG2151

«چغازنبیل» که نام باستانی این بنا است، واژه‌ای محلی و مرکب از دو واژه «چُغا» (در زبان لری به معنی «تپه») و زنبیل (به معنی «سبد») است که اشاره‌ای است به مکان معبد که تپه بوده و آن را به زنبیل واژگون تشبیه می‌کردند. این مکان نزد باستان‌شناسان به «دور-اونتَش» معروف است که به معنای «دژِ اونتش» است. این نیایشگاه توسط اونتاش ناپیریشا(پادشاه بزرگ عیلام باستان)  حدود ۱۲۵۰ پیش از میلاد ، و برای ستایش خدای اینشوشیناک، الهه نگهبان شهر شوش، ساخته شده‌است.

چغازنبیل (5)

و در حمله سپاه خونریز آشور بانیپال به همراه سایر بازمانده های تمدن ایلامی ویران گردید. سده‌های متمادی این بنا در زیر خاک به شکل زنبیلی واژگون مدفون بود تا اینکه به دست رومن گیرشمن فرانسوی در زمان پهلوی دوم، خاکبرداری گردید. بلندی آغازین آن ۵۲ متر و ۵ طبقه بوده‌است اما امروزه از ارتفاع آن ۲۵ متر و تنها ۲ طبقه و نیم باقی مانده‌است. زیربنای چغازنبیل یک مربع ۱۰۵ متر در ۱۰۵ متر است. چغازنیبل یکی از بزرگترین باقی مانده های تمدن عیلامیان و گواه قدمت تمدن بشر در فلات ایران است. به گفته ی برخی خاورشناسان چغازنبیل یکی از معدود معابد باقی مانده در قلمروی باستان شناسی بین النهرین است و این موضوع اهمیت باستانی این بنا را بیش از پیش مشخص می نماید.

چغازنبیل (6)

دسترسی و اقامت به چغازنبیل:

از سمت شوش و شوشتر مسیرهایی برای دسترسی به چغازنبیل خواهید یافت، در مسیر تابلوهایی برای راهنمایی شما نصب شده است. ۳ مهمانسرا نزدیک به چغازنبیل برای شما احداث شده که می توانید در آنها اقامت گزینید. برای راهی شدن سوی زیگورات از مسیرهای تعبیه شده با چوب استفاده کنید تا بر سنگفرش‌های با ارزش قدم نگذارید.

نادره مشهور

سلام، من نادره مشهور هستم، دانش‌آموخته کارشناسی ارشد برنامه ریزی گردشگری از دانشگاه تبریز و مدیرعامل شرکت بینش فراگیر ارک سفر. به گردشگری، عکاسی و گرافیک علاقه مندم و در زمینه توسعه کسب و کارهای جدید نیز فعالیت دارم. فعالیت خود را در حوزه رسانه و گردشگری از سال 92 و از روزنامه ارک آغاز کردم. در ارک توریسم مقالاتی در حوزه جاذبه‌های گردشگری تاریخی تالیف میکنم. مدیر اجرایی پروژه یک دقیقه با تبریز هستم و ترجمه مقالات به زبان آلمانی و فرانسه را بر عهده دارم. به واسطه علاقه به برنامه نویسی و گرافیک بخشی از مسئولیت توسعه وب سایت ارک توریسم را نیز بر عهده گرفته ام. امیدوارم روزی ارک توریسم به مرجع اصلی اطلاعات گردشگری ایران و تبریز تبدیل شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.