نمایندگان مجلس برای از بین بردن خلاهای قانونی درباره رسیدگی به خانه ها و ابنیه تاریخی درحال بررسی طرحی با عنوان «حمایت از احیا و مرمت بافت های فرهنگی-تاریخی» هستند تا شاید راه حلی برای مشکلات صاحبان خانه های تاریخی و سازمان میراث فرهنگی درباره خانه های تاریخی پیدا شود.
جعفر قادری نماینده شیراز در مجلس طرحی با عنوان « طرح حمایت از احیا و مرمت بافت های فرهنگی-تاریخی» را ارائه داده است که در صورت تبدیل آن به قانون شاید بتواند چارهای راهگشا برای اختلاف های همیشگی سازمان میراث فرهنگی و صاحبان خانه های تاریخی باشد.
وی گفت: بافت ها، آثار و ابنیه تاریخی که در برخی از شهرها به خصوص شهر های قدیمی مثل شیراز و اصفهان و ماسوله و مشهد وجود دارند پتانسیل هایی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
نماینده شیراز با اشاره به جلساتی که با فعالان میراث فرهنگی حوزه انتخابیه اش داشته، افزود: به نظر این فعالان میراث فرهنگی قوانین موجود پاسخگو نیست. اگر قرار باشد با اتکا به توانایی ها و ظرفیت های دولتی بخواهیم بافت های تاریخی را بازسازی بکنیم، هیچ وقت توان دولتی چنین اجازه ای به ما نمی دهد. با توجه به منابعی که در اختیار سازمان میراث فرهنگی است، این سازمان هر سال می تواند ۴ یا ۵ خانه را مرمت کند و در اداره آنها هم مشکل دارد. همچنین در واگذاری هم محدودیت هایی دارد.
قادری در ادامه گفت: که «ما نظرات سوی فعالان میراث فرهنگی را جمع آوری کردیم. همچنین از نظرخواهی از برخی نمایندگان مجلس که در موضوعات میراث فرهنگی و گردشگری تخصص دارند، استفاده کردیم. از سازمان میراث فرهنگی و مرکز پژوهش ها هم خواستیم در این باره نظر بدهند و در نهایت طرحی با عنوان « طرح حمایت از احیا و مرمت بافت های فرهنگی-تاریخی» به مجلس فرستادیم.
نماینده شیراز به حمایت و استقبال سازمان میراث فرهنگی و پژوهشگاه این سازمان از این طرح اشاره کرد و گفت: همچنین مرکز پژوهش های مجلس، وزارت راه و شهرسازی هم با این طرح موافقت کردند و در نهایت این طرح به کمیسیون مشترکی متشکل از کمیسیون فرهنگی، برنامه و بودجه، عمران، اقتصادی و اجتماعی فرستاده شد تا در این کمیسیون مشترک تمام ابعاد آن مورد بررسی قرار گیرد و برای تبدیل شدن به قانون به صحن علنی مجلس برود.
قادری با بیان این که «پیش از این تجربه قانون حمایت از بافت های فرسوده را داشتیم و موفقیت آمیز بود»، درباره طرح احیای بافت های تاریخی این چنین توضیح داد: در صورت تبدیل این طرح جدید به قانون، تکالیف دستگاه ها مشخص می شود. یعنی اگر سازمان میراث فرهنگی نمی تواند از منابع دولتی استفاده کند، این قانون مشخص می کند که چگونه باید از ظرفیت های مردمی استفاده شود. اگر طرح های جامع وجود داشت برای آنها تعیین تکلیف شود.
نماینده شیراز از طرح پیشنهادی خود ابراز امیدواری کرد و گفت: « فکر می کنم این طرح خیلی از مسائل را حل کند. اگرچه شاید همه انتظارات بر آورده نشود، اما همین که ورود پیدا کند و چهارچوبی مشخص شود مشکلات قابل حل و فصل خواهند شد. در ضمن این که سازمان میراث فرهنگی هم خلاء این کار را احساس می کرد و مسئولان این سازمان از این موضوع استقبال کردند.