پارک ژوراسیک رمانی به نوشته مایکل کرایکتون پزشک و نویسنده آمریکایی به سال ۱۹۹۰است. در سال ۱۹۹۳استیون اسپیلبرگ فیلمی بر اساس همین کتاب ساخت. داستان در رابطه با یک جزیره است که دانشمندی از خون یک پشه که دی ان ای دایناسور در آن است الهام گرفته و تعدادی دایناسور را در این جزیره متولد کرده و با یک مجموعه تصمیم به راه اندازی پارکی برای مردم برای دیدن دایناسورها میکنند که بعد از ورود یک تیم دانشمندان رشته های مختلف کنترل از دست کامپیوترها خارج شده و دایناسورها آدمها را می خورند و ….ادامه داستان که بعداً استیون اسپیلبرگ چندین فیلم از روی این داستان ساخت.
برای تماشای آثار طبیعی و حیاتوحش نیازی به صرف هزینه و طی کردن مسافت طولانی وجود ندارد. بلکه در همین پایتخت مکانی با همین هدف در قالب موزه تهیه شده است.
موزه طبیعت و حیاتوحش ایران در ۱۳۷۲، از سوی شهرداری تهران بهمنظور آشنا کردن، مردم با میراث فرهنگی و طبیعی و شناخت اهمیت حفاظت از محیط سبز و حیوانات افتتاح شد.
این موزه در ۱۳۷۶ به عضویت شورای بینالمللی موزهها (ICOM) و کمیسیون آموزش و ارتباطات سازمان جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN CEC) درآمد و در همین سال نیز به شبکه جهانی اینترنت پیوست.
ساختمان موزه با مساحتی حدود ۱۲۰۰۰ مترمربع در دو طبقه، با بخشهای متعددی چون زمینشناسی، پرندگان، پستانداران، سالن پروانه و کارگاه تاکسیدرمی است که هریک خود به بخشهای مختلفی تقسیم شده است.
بخش پرندگان و پستانداران با شش سالن که به شرح ذیل است:
سالن مارها، گوزنها، خرس قهوهای آمریکای شمالی و پرندگان، سالن آهو، قوچ، قرقاول، خرس، پلنگ، شغال، روباه، گرگ و سالن پستانداران قاره آفریقا و سالن آبزیان و خزندگان.
بخش زمینشناسی با دو سالن که در آن ویژگیهای دوران مختلف زمینشناسی از نظر محیطزیست جانوری و گیاهی به تصویر کشیده شده است.
سالن هشت این موزه شامل بخش پروانهها، عنکبوتها، رتیلها و عقربها است.
در بخش کارگاه تاکسیدرمی، چگونگی فن حفظ و نگهداری موجودات بهصورت غیرزنده به نمایش گذاشته شده است.
از ویژگیهای خاص این موزه، دارا بودن بخشهای جانوران زنده مانند پرندگان، خزندگان و دوزیستیها، آبزیان، پستانداران بخصوص گربهسانان بزرگ و در بخش غیرزنده، نوع کمیاب پوست ببر مازندران که خود منقرض شده است و نمونههای پوست آن با رعایت مقررات CITES، جهت بررسی ژنتیکی به آمریکا فرستاده شده است. همچنین، دو نمونه از نادرترین و زیباترین پستانداران در حال انقراض، با نامهای گورخر ایرانی و یوزپلنگ آسیایی در آن به نمایش گذاشته شده است.
سایر قسمتها و امکانات رفاهی موزه به شرح ذیل است:
کتابخانه با داشتن ۱۵۰۰۰ جلد کتاب در تمام زمینههای تخصصی مربوط به محیطزیست، از معتبرترین کتابخانههای علوم گیاهی و جانوری در تهران به شمار میرود. این کتابخانه در ابتدای خیابان نیاوران جنب پارکینگ طبقاتی شهرداری واقع است.
آمفیتئاتر با ظرفیت ۶۰ نفر محل نمایش فیلمهایی درباره حیاتوحش و همچنین برگزاری سمینار و کنسرتهای این مرکز در ایام جشنواره کودک و طبیعت و روز جهانی کودک است.
سینمای روباز که هرساله از اول تابستان تا پایان شهریور دایر است و فیلمهای سینمایی را در سئانس ۲۱ و ۲۳ به نمایش درمیآورد ورودی سینما ۱۰۰۰ تومان است.
دامپزشکی یا کلینیک pet cheak up مرکزی است جهت معاینه و درمان حیوانات مختلف خانگی. همچنین در این کلینیک حیوانات مختلف اهلی از جمله پرندگان، سنجاب، خرگوش، سگ و ماهی به فروش میرسد.
این موزه غیر از ایام سوگواری و روزهای شنبه در مابقی روزها از ساعت ۸-۳۰ تا ۱۲٫۳۰ و از ساعت ۱۳٫۳۰ تا ۲۰٫۳۰ پذیرای بازدیدکنندگان است.
آدرس: خیابان نیاوران، دارآباد