باغ بهلگرد در فاصلهی ۳۰ کیلومتری شمال شرقی بیرجند در امتداد جادهی بیرجند – زاهدان قرار دارد، ورودی باغ دارای سردری ساده با درب چوبی و دو تکه که با گل میخ¬های کروی مزین شده است.
فضای هشتی که بهصورت محدود و با طاق نماهای کم¬عرض و کم¬عمق آن را می¬پوشاند، پس از آستانه ورودی قرار گرفته است و محوطهی اندرونی که در امتداد هشتی قرار دارد فضای نسبتاٌ وسیعی را به خود اختصاص داده است.
طبق اصول باغ¬سازی ایرانی در میان این محوطه استخری به شکل چهار ضلعی دیده می شود که در قسمت جنوبی اندرونی بنا در دو طبقه همکف و اول به وجود آمده است.
این بنای تاریخی بهعلت جذابیت خاص و بهلحاظ وجود اجزاء و عناصر معماری اسلامی از جمله سردر ورودی هشتی با فضاهای ویژه خود بخش اندرونی باغ و بنای آن که بصورت ترکی با ستون¬های آجری مشخص با شماره ۲۳۶۷ در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
مجموعه باغ و عمارت بهلگرد شامل بخشهای متعددی همچون، ورودی، هشتی، حیاط اندرونی، عمارت اصلی، محل سکونت خدمه، بیرونی و اصطبل است.
این باغ که بر روی زمین شیبدارساخته شده است به منظور مهار شیب زمین از جنوب به شمال بهصورت یکسانی مدون شده است.
این باغ با داشتن اندرونی و بیرونی یکی از اصیل¬ترین باغ¬های ایرانی در این منطقه است که بهعنوان تفرجگاه ییلاقی خاندان خزیمه و در زمان شوکتالملک از حاکمان بیرجند در دوره قاجار ساخته شده است.
ممنون از این همه تفکر زیبا که آثار دوست داشتنی گذشتگان را یادآور می شوید.
شهر باستانی من بیرجند