چکدیرمه یکی از غذاهای چرب، خوشمزه و سنتی ترکمن است که از نظر پخت و مواد آن، نزدیک به استامبولی پلو در نزد فارس ها است. در این مطلب شما را با طرز تهیه چکدیرمه آشنا می کنیم.
مواد لازم چکدیرمه برای چهار نفر:
برنج ۸۰۰گرم
روغن بین ۱۳۰ تا ۱۵۰ گرم
گوشت گوساله یا برهی شش ماهه با استخوان ۴۰۰ گرم (یا ۴۰۰ گرم گوشت مرغ)
پیاز یک عدد متوسط
رب گوجهفرنگی ۳ یا ۴ قاشق غذاخوری
نمک به مقدار لازم
طرز تهیه چکدیرمه :
ابتدا روغن را در دیگ تهگرد چدنی میریزیم. پس از داغ شدن روغن ،گوشت را بهاندازه های ۵۰ گرمی قطعهقطعه میکنیم و با روغن داغ حدود ده دقیقه تفت میدهیم تا رنگش مایل به قهوهای شود. در این مرحله پیاز خوردشده را در دیگ میریزیم. برای این که پیاز نسوزد، حرارت اجاق را کمتر میکنیم تا حدود ۲۵ دقیقه به آرامی با گوشت پخته شود. برخی دوست دارند چکدیرمه به رنگ قهوهای سیر درآید بدین خاطر گوشت و پیاز را در این مرحله باحرارت بیشتر میپزند. اکنون ربگوجه را بیفزایید تا در اثر پختن،حالت طبیعی و طعم خامى خود را از دست بدهد. دراین مرحله حدود دو لیتر آب یا کمتر از آن – بسته به نوع برنج- در دیگ میریزیم و شعلهی اجاق را بیشتر میکنیم تا آب بجوشد . بعد جوشش آب را خیلی آرام میکنیم ولی به شکلی که از جوش نیفتد.
پختن غذا حدود دو ساعت طول می کشد؛ تا زمانی که تقریبا نیم لیتر از آب تبخیر شود. برنج شسته و آماده را درون دیگ میریزیم و به هم میزنیم. مزهی نمک را می چشیم و به میزان دل خواه تنظیم میکنیم. آب حدود چهار سانتیمتر بالاتر از برنج باید باشد. شعله را بالا برده، بلافاصله پس از به جوش آمدن کم میکنیم تا برنج به آرامی آب را به خود بکشد. (نام غذا چکدیرمه از این مرحله یعنی جذب آب به برنج گرفتهشدهاست) پس از حدود ۱۵دقیقه که آب به طور کامل کشیده شد، با ته کفگیر روی برنج می زنیم تا مطمئن شویم که ته برنج هیچ آبی نمانده است.
در این مرحله برنج را از ته دیگ به طور کامل از تمام جوانب برمی گردانیم. اگر تشخیص دادید که برنج خام است و با دم کردن پخته نمی شود، نصف لیوان آب روی برنج بریزید. اگر ته دیگ نیاز دارید شعله را کمی بیشتر کنید وگرنه با حرارت کمتر برنج حدود بیست دقیقه بر اثر بخار پخته می شود.
این غذا را می توانید به همراه ماست، ترشی، سبزیجات یا سالاد سرو کنید.