عکسها مکث تاریخاند، سکون خاطراتاند و نمای هنر انسانی؛ موزههای عکس نیز یادآور سیر تکامل یکی از حرفهایترین و در عین حال، عامهپسندترین هنرها هستند. در آنها رد پای ذوق هنری بشر را از یک اتاق تاریک گرفته تا رسیدن به ویدئوآرت میتوان دید.
خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در این گزارش به اختصار ۱۰ موزه مطرح جهان در حوزه عکاسی را معرفی میکند.
مرکز بینالمللی عکاسی / نیویورک
در مرکز بینالمللی عکاسی (ICP) کارهای هنرمندان صاحبنامی مانند «رابرت کاپا»، «آنری کاریته برسون» و «گوردون پارکس» انتظارتان را میکشد. نمایشگاهها، رویدادها و پروژههای تحقیقاتی بسیاری در این موزه برپا میشود که یکی از آنها نمایش آثار و بررسی عکاسی معاصر و تاریخی است.
موزه متروپولیتن عکاسی / ژاپن
چهار طبقه پر از عکس و یک کتابخانه در طبقه آخر، دیگر چه آرزویی دارید؟ موزه متروپولیتن توکیو علاوه بر تمرکز بر عکسهای هنرمندان ژاپنی، مجموعهای از آثار عکاسان بینالمللی را هم به بازدیدکنندگان عرضه میکند.
یک سالن سینما در ساختمان موزه متروپولیتن وجود دارد. بخش ویژه نمایش ویدیوآرت و انیمه هم برای کودکان طراحی شده تا آنها به سمت حوزههای هنری جذب شوند.
موزه «فوم» / هلند
حتی از دور هم موزه «فوم» حال و هوای آمستردام قدیمی و کلاسیک را در ذهن تداعی میکند. این موزه سه گالری بزرگ با سالنهایی مدرن و سفید رنگ دارد که آثار عکاسان معاصر بینالمللی در آنها بهنمایش درمیآید.
در این مکان میتوانید حجم وسیعی از اطلاعات را درباره تاریخچه هر ژانر عکاسی بهدست آورید. کافه، کتابخانه، گالریها و فروشگاه از بخشهای مختلف این مرکز هنری هستند. این موزه هلندی هر فصل نشریهای را به نام مجله «فوم» منتشر میکند.
موزه هنر عکاسی / کالیفرنیا
آثار نمایشی این موزه کالیفرنیایی برای الهام دادن، آموزش و درگیر کردن بازدیدکنندگان روی دیوارها آویخته شدهاند.
فضای ۳۲ هزار متری این ساختمان که در شهر سندیگو وقع است، برای برپایی نمایشگاههای متعددی که گاهی عوض میشوند، کاملا مناسب است. در این مجموعهها میشود عکسهایی از نسل داگرئوتایپ گرفته تا عکسهای قرن ۱۹ و ۲۰ میلادی و آثار فوتوژورنالیسم روز را مشاهده کرد.
موزه عکس برلین / آلمان
موزه C/O برلین فقط یک موزه با ۱۱ نمایشگاه نیست، بلکه در آن، نشستهای متعددی با موضوعهای روز دنیای عکاسی و با حضور هنرمندان و نظریهپردازان هنری برگزار میشود.
این موزه آلمانی فضایی بیش از ۲۰۰۰ مترمکعب دارد و همهنوع عکس، از کودکان گرفته تا عکاسان برنده جوایز جهانی، در آن بهنمایش درمیآید. ورودی این موزه ۱۰ یورو است و راهنماها به دو زبان انگلیسی و آلمانی آثار را معرفی میکنند.
موزه عکس «وینترتور» / سوییس
این موزه روی آثار عکاسان دهه ۱۹۶۰ تا هنرمندان معاصر تمرکز دارد و مسیر تکامل عکاسی مستند و مفهومی را بررسی میکند.
روی دیوارهای موزه «وینترتور» کارهای «رابرت فرانک»، «لی فریدلندر»، «نان گلدین»، «ژیل پرس» و «توماس راف» در کنار هم قرار گرفته است. اینجا موزهای است که خیلیها از دیدن آن لذت میبرند.
«فوتوگرافیسکا» / سوئد
مرکز عکس استکهلم سوئد فرصتی برای همه آنهایی است که ساعت کاری طولانی دارند و اوقات فراغتشان در شب است. ساعت کاری این موزهها پنجشنبه تا شنبه از ۹ تا ۱۱ شب است. بیشتر آثار نمایش دادهشده در این مکان، عکسهای مدرن و معاصر هستند.
این موزه شامل بخشهای مختلفی از جمله اتاق کنفرانس، بار، کافه، آکادمی، فروشگاه و گالری میشود و پنجهزار و ۵۰۰ مترمکعب مساحت دارد.
مرکز عکاسی استرالیا / پدینگتون
مرکز عکاسی استرالیا (ACP) یکی از مهمترین موسسات این کشور است که بهطور ویژه به عکاسی و فرهنگ بومی میپردازد.
در کنار نمایش آثار بینالمللی، تمرکز این موزه روی عکسهای هنرمندان داخلی است. این موزه با ارائه برنامهها، سخنرانیها و کلاسهای عملی یکی از بهترین مکانها برای کسب اطلاعات درباره هنر عکاسی در استرالیاست.
مجموعه والتر / آلمان
مجموعه شخصی عکس و ویدیوآرت «آرتور والتر» بانکدار سابق در سال ۲۰۱۰ در زادگاهش «نوی اولم» بازگشایی شد.
این مجموعهدار آلمانی – آمریکایی فارغالتحصیل دانشکده اقتصاد «هاروارد» بود و از دهه ۱۹۹۰ شروع به خریدن عکس کرد. عکسهای هنرمندان آفریقایی و آسیایی بر فضای موزه حکمرانی میکنند و بخش جدایی هم بهنمایش آثار غربی اختصاص یافته است.
موزه «وستلیخت» / وین
موزه «وستلیخت» مجموعهای خصوصی بود که به مرور زمان به موسسهای معتبر میان موزههای شهر وین بدل شد.
تمرکز این موزه اتریشی بیشتر روی آثار هنرمندان آلمانی است. با اینکه «وستلیخت» در شهری قرار دارد که آن را با هنر کلاسیک عجین میدانند، هم به عکسهای تاریخی و هم به کارهای معاصر و مدرن توجه نشان میدهد.
گزارش از مترجم ایسنا، مهری محمدی مقدم