تورهای گردشگری ماجراجویانه استاندارد و بومی سازی شد

خبرگزاری ارک: استانداردهای گردشگری ماجراجویانه تدوین شد تا برگزار کنندگان این نوع تورها بدانند از کدام دستورالعمل ها پیروی کنند دبیر کمیته ملی طبیعتگردی زمینه این استانداردها را بین المللی ولی بومی سازی شده دانست.

محمد علی فیاضی به خبرنگار مهر گفت: گردشگری ماجراجویانه یا ADVENTURE TOURISM شامل سفرهایی به منظور کاوش و کسب تجربیات جدید است که با در نظر گرفتن خطرات احتمالی و مدیریت ریسک همراه با چالش شخصی، عموما در محیط های طبیعی و یا ناشناخته انجام می شود. فعالیت های گردشگری ماجراجویانه دارای عامل خطر و چالش است و ارائه دهندگان فعالیت های گردشگری ماجراجویانه باید فعالیتها را تا سر حد امکان ایمن اجرا کنند.

مدیر کل همکاری و توافق های ملی گردشگری افزود: سالهاست که در کشورمان فعالیت های مرتبط با گردشگری ماجراجویانه به اشکال مختلف نظیر قایقرانی در رودخانه های خروشان، کوه نوردی، غارنوردی و … صورت می گیرند و متاسفانه در مواردی به علت عدم وجود استانداردها و ضوابط مناسب در گذشته، شاهد وقوع حوادث ناگواری برای گردشگران بوده ایم.

گردشگری ماجراجویانه در آب، کوه و هوا!

فیاضی تصریح کرد: برخی از رشته های مختلف گردشگری ماجراجویانه به کوه، برخی به آب و برخی دیگر به هوا ارتباط دارند.

رشته هایی ماجراجویانه که به کوه ربط دارند مانند اسکی، غارنوردی، دامنه نوردی، اسنوبرد وحشی، صخره نوردی، فرود از آبشار و … هستند. رشته های مرتبط با آب نیز به چند گروه ورزش های روی آب، داخل آب و یا زیر آب تقسیم می شوند. روی آب مانند قایق سواری با انواع قایق ها، داخل آب مانند شنا و زیر آب مانند غواصی. که البته بازهم غواصی شاخه های متعدد دارد مانند غواصی در دریا، در شب  و غواصی در ساحل های مرجانی و …

وی ادامه داد: تورهای گردشگری ماجراجویانه مرتبط با آب، بازهم به دو شاخه دیگر تقسیم می شوند. یکی تورهای گردشگری در آب های خروشان مانند رفتینگ و موج سواری و غیره است و دیگری ورزش در آب های راکد مانند دریاچه هاست مانند کایاک سواری یا استفاده از قایق موتوری. اما گردشگری ماجراجویانه مرتبط با هوا نیز مانند پرواز با کایت، پاراگلایدر، و چتربازی و غیره وجود دارد. بنابراین برای این تورهای گردشگری که بیشتر آنها پر خطر هستند، باید استانداردهایی تدوین و تهیه می شد.

شاخه هایی که گردشگر بیشتری دارند در اولویت هستند

وی در پاسخ به این موضوع که برخی از رشته های گردشگری ماجراجویانه دیگری هنوز اجرا می شوند ولی در فهرست تورهای گردشگری کمیته طبیعتگردی ذکر نشده اند، گفت: این رشته ها باید فدراسیون داشته باشند و فراگیر بودن آنها برایمان بسیار مهم است. از سوی دیگر  این شاخه های گردشگری که استاندارد برایشان تدوین شده، مخاطب بیشتری دارند و یا استانهای بیشتری درگیر آن هستند. به عنوان مثال عمدتا دو هزار قله بالای چهار هزار متر در کشور داریم که پراکنده هستند و گردشگر در آنجا حضور پیدا می کند. بنابراین این شاخه های گردشگری که پر مخاطب تر هستند در اولویت تدوین استاندارد قرار می گیرند. در کمیته طبیعتگردی کارگروه هایی داریم که در آن، فعالیت های مرتبط معرفی می شود. برخی از رشته ها جدید هستند و ضوابط لازم برای آنها هنوز نهادینه نشده است. به عنوان مثال در حوزه کویر و بیابان ۱۵ استان فعالیت می کنند قطعا باید برای آنها برنامه ریزی جدی انجام شود.

فیاضی بیان کرد: استانداردهای گردشگری ماجراجویانه به عنوان یک مرجع برای فعالیت های گردشگری ماجراجویانه خاص تدوین شده و برگرفته از استانداردهای جهانی بوده است. این بررسی و استخراج این استانداردها با همکاری سازمان ملی استاندارد در سالهای ۹۲ و ۹۳ در معاونت گردشگری انجام شد. سال گذشته نیز استاندارد «گردشگری ماجراجویانه- راهنمایان- صلاحیت کارکنان» از سوی معاونت گردشگری سازمان به تمام مراکز گردشگری بخشنامه شد. این استاندارد ملی که برای استفاده راهنمایان ذیصلاح به عنوان یک مرجع برای فعالیت های گردشگری ماجراجویانه خاص تدوین شده، مواردی همچون نقش راهنما در گردشگری ماجراجویانه، توانمندی های فن، مدیریت ریسک، اقدامات لازم هنگام بروز حوادث و موقعیت های اضطراری، رفتار حرفه ای و اخلاقی، صلاحیت های مورد نیاز، دانش، مهارتها، حفظ و ارتقا صلاحیت، بهبود مستمر مهارت شغلی و حفظ صلاحیت را مورد مطالعه قرار داده است.

نگین متین

من نگین متین اقدم عضو هیئت مدیره شرکت بینش فراگیر ارک سفر و دارای مدرک کارشناسی ارشد اکوتوریسم و کارشناسی مدیریت جهانگردی از دانشگاه تبریز هستم. عاشق سفر و طبیعت هستم به همین دلیل علاقه داشتم رشته‌ام و کارم هم مرتبط با سفر باشه و عمده فعالیت‌هام در زمینه گردشگری هست. اولین فعالیت گردشگری‌ام رو در سال 92 با تولید محتوای گردشگری در ضمیمه گردشگری سفرنامه ارک شروع کردم و بعدها فعالیت‌ام رو در وب سایت تخصصی گردشگری ارک توریسم، نشریه گردشگری کوله پشتی، اجرای رویدادهای گردشگری و پروژه‌ی یک دقیقه با تبریز ادامه دادم و راهنمای رسمی سازمان میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی هستم. کسب و کار ما با عنوان ارک توریسم از سال 93 راه اندازی شد و من به تولید محتوای گردشگری به زبان‌های فارسی، ترکی استانبولی و انگلیسی در این وب سایت 5زبانه می‌پردازم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.