سوغات ارمغان سفر است و سوغاتی بردن، یکی از رسوم کهن و زیبای ما ایرانیان. در فرهنگ و آداب ما ایرانیان سوغاتی بردن از سوی مسافر بسیار مرسوم است و یکی از فرهنگهای جاافتاده برای مسافرتهای ایرانیان است که در فرهنگ و آداب ما ریشه دارد، بطوری که هر مسافری خود را مقید می داند پس از بازگشت از سفر برای اقوام و آشنایانش رهآوردی را به ارمغان آورد. آشنایی گردشگران نسبت به سوغات و صنایع دستی منطقه ای حتی می تواند انگیزه سفر به آن خطه باشد.
آذربایجان شرقی به عنوان مقصد دیرین گردشگری با برخورداری از انواع گوناگون صنایع دستی و سوغات جزو استانهایی است که مسافران را نزد اقوامشان شرمنده نکرده و آنها را دست خالی به شهرشان برنمیگرداند. بدون شک این استان یکی از استانهای مستعد است که شیرینی ها و غذاهای آن در سراسر کشور مشهور است. اگر شهری و استانی، به خاطر یک نوع شیرینی خاص معروف گشته، آذربایجان، به خاطر تنوع شیرینیها و مزه ماندگار و خاطرهانگیز و سلامت و مقوی بودن شیرینیهایش معروف است.
معروفترین شیرینی تبریز “قرابیه” است که به دلیل استفاده از مغزهای آسیابشده مختلف و نوع پخت مخصوص، طرفداران بسیاری دارد. استفاده از مواد تازه و مرغوب در این شیرینی آن را به خاصترین شیرینی این شهر تبدیل کرده است.
شکم بازها باید بدانند ریس، نوقا و راحتالحلقوم از دیگر شیرینیهای خوشمزه ای است که با بستهبندی متنوع می تواند سوغات خوبی باشد. این شیرینیها یا شهد یا خاک شکر دارند و به همین علت توصیه میشود خوردن چای را در کنارشان فراموش نکنید.
از دیگر شیرینی ها و سوغاتی های معروف آذربایجان میتوان شیرینی کنجدی، شکلات تسبیحی، لبنیات آذربایجان بهویژه لبنیات دره لیقوان، باسلیق مراغه ، میان پر گلابی عجب شیر- مراغه ، حلوا گردویی اسکو، سوجوق مراغه ، دوشاب (شیره انگور) اسکو ، مربای گل (گل محمدی) تبریز ، ترشی ذغال اخته شهرستان کلیبر و عسل طبیعی کوهستان سهند را نام برد.
آجیل مخصوص تبریز از دیرباز مرغوبیت جهانی داشته و از بهترین محصولات ایران تولید می شود. انواع خشکبار از قبیل برگه هلو، زردآلو، آلو خشک که در شهرستان های جنوبی بخصوص در مراغه تولید می شود طرفداران بیشماری دارد.