کاروانسرای شاه عباسی متعلق به دوران صفویه است و بین سالهای ۱۰۷۸ تا ۱۱۰۹ در زمان شاه سلیمان صفوی ساخته شدهاست و یکی از ارزشمندترین آثار دوره صفویه است که در شاهراه ابریشم قرار گرفته است. این بنا دارای معماری اسلامی – ایرانی میباشد و در بخش مرکزی شهرستان کرج در استان البرز و در سمت جنوب شرقی میدان توحید واقع است که بنایی سنگی-آجری است.
این کاروانسرا در ابتدای ساخت برای کاروانها و مرکبهایشان به عنوان مکان استراحت بوده و در اوایل دوران قاجاریه تبدیل به پادگان یا قلعه نظامی شد و در اواخر دوران قاجار نیز به عنوان مدرسه (موسوم به فلاحت) از آن استفاده شدهاست. مساحت کل بنا ۳ هزار متر مربع و مساحت حیاط میانی ۹۰۰ متر مربع است.
ورودی کاروانسرا نیز از ایوان شمالی است. پیرامون حیاط میانی آن ۲۱ حجره ایواندار برای استراحت مسافران و پنج بارانداز برای نگهداری کالا و جایگزینی همراهان و نگهبانان کاروانها در نظر گرفته شدهاست در ساخت این بنا از سنگ، آجر، چوب و کاهگل استفاده شدهاست.
این اثر بامعماری چهارایوانی از چهار شتر خان و بار انداز تشکیل شده بود که باتغییر کاربری به چهار سالن تبدیل شده است که هم اکنون این فضا جهت استفاده عموم و برگزاری مراسم و جشنها تدارک دیده شده است.
کاروانسرای شاه عباسی به بخش خصوصی سپرده شده است و مرمت و بازسازی گردیده است.
کاروانسرای شاه عباسی کرج در ۲۲ فروردین ماه سال ۱۳۵۶ با شماره ۱۳۶۸ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.