روستای پلکانی اوشتبین که مربوط به دوره صفوی میباشد در حاشیه سواحل زیبای ارس در دل کوههای بلند آذربایجان شرقی قرار دارد و از توابع بخش سیه رود و دهستان نوجه مهر شهرستان جلفا میباشد. طبیعت زیبا و سبز این روستا بهشت را به تصویر میکشد. مسافران پس از گذر از جلفا، روستای سیه رود، نوردوز (مرز ایران و ارمنستان) روستای دوزال، کردشت از سه راهی هراس به روستای زیبای اوشتبین وارد میشوند. فاصله روستا از جاده اصلی و مرزی سیه رود-خداآفرین حدود ۷ کیلومتر است. روستای اوشتبین از یک سو کاملا به دیواره کوه تکیه کرده است و تنها راه ارتباطی آن با اطراف، جاده ایست که از سمت مرز نوردوز و کردشت به طرف روستا میآید.
اکثر ارتفاعات و اراضی اوشتبین را مراتع و جنگلها فرا گرفته است. آب و هوای اوشتبین تابع آب و هوای منطقه ارسباران است. در مناطق جنوبی کوهستانی هوا سرد و در حوالی دره ارس گرم و معتدل و مطبوع است. زمستانهای اوشتبین در مناطق کوهستانی بسیار سرد و برفگیر میباشد و از نظر تقسیمات آب و هوایی جزء مناطق با اقلیم سرد و دارای زمستانهای طولانی میباشد.
خانههای روستای اوشتبین نیز معماری بسیار زیبایی دارد و حیاط هر خانه پشت بام خانه دیگر است. از لحاظ بافت، اوشتبین جزو روستاهای پلکانی شکل است که دارای چشم انداز خیلی جالب میباشد.نردههای زیبا، سرستونهای منقش، ارسیها و پنجرهها همه از هنر و تمدن والای اهالی این روستا حکایت میکنند. تزئینات در شکل گیری معماری زیبای این روستا نقش بسیار مهمی ایفا کرده اند.
تولید ابریشم نیز در اوشتبین سابقه طولانی دارد و کارگاههای تولید ابریشم زیادی در این منطقه وجود دارند. میوههای باغی و محصولات جالیز اوشتبین بسیار مرغوب است. انار، انجیر، گردو، گلابی، آلبالو، زردآلو، انگور، سماق، زغال اخته، ازگیل، انگور و توت به فراوانی از باغها به دست میآید. به علت نبودن سردخانه و عدم امکان دسترسی آسان به شهر بسیاری از این میوهها از بین میرود. گردوی اوشتبین خوب و خوش خوراک است و خیلی چربتر از انواع دیگر گردوهایی که در منطقه پیدا میشوند. همچنین انار این منطقه به دلایل ژنتیکی بسیار مرغوب است، بدون هیچ گونه کودی به عمل میآید و دو نوع مختلف دارد، سفید و قرمز. انار، رب انار و لواشک انار اوشتبین به قدری خوشمزه هستند که اگر کمی از ان را امتحان کنید، محال است از خیر خریدنش بگذرید. لواشکهای خانگی را زنان روستا با دقت و وسواس زیاد درست میکنند. انجیرهای باغات هم بعد از فصل چیدن به انجیر خشک و نوعی شیرینی به نام میان پر تبدیل میشوند. میان پر یکی از ملزومات سفره شب یلدا و چهارشنبه سوری در آذربایجان است.
همچنین عسل اوشتبین با کیفیتی بیمثال خرید منحصر به فرد شما از اوشتبین خواهد بود. با کمی پرس و جو شاید بتوانید عسل سیاه کوهستان را هم پیدا کنید.
همچنین ابوالقاسم نباتی عارف و شاعر معروف آذربایجان در اوشتبین بدنیا آمده و در این روستا نیز به خاک سپرده شده است. . او را میتوان خلف راستین خواجه حافظ و عمرخیام دانست. جمع اشعار به جای مانده از وی بیش از پنجاه هزار بیت است که تقریبا نصف آن به فارسی و نصف دیگر آن به ترکی است.
روستای اوشتبین در تاریخ ۱۷ خرداد ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۶۹۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و یکی از جاذبههای مهم گردشگری منطقه بشمار میرود بطوریکه دورنمای طبیعی آن چشم هر بیننده ای را خیره میکند.