چاپ و نشر اسکناس که توسط حکومت ملی آذربایجان انجام گرفت ، نیز از جمله اقداماتی بود که متأسفانه تا بحال پژوهش ژرفی در این باره از سوی پژوهشگران به عمل نیامده است که اینک به آن می پردازیم.
فرقه دموکرات آذربایجان بدون اینکه حتی بانک ناشر اسکناس داشته باشد در اواخر سال ۱۳۲۴, باعجله یکسری اسکناس را چاپ و در جریان گذاشت.این اسکناس ها بصورت بسیار ابتدایی و با کاغذهای معمولی که به اصطلاح کاغذ کاهی نامیده می شود ، بدون هیچگونه سیستم های ایمنی معمول در صنعت چاپ اسکناس (برای جلوگیری از تقلب) آماده شده بود و بوسیله ی چاپخانه های معمولی چاپ گردیده بود ، طرح آن بسیار ساده و ابتدایی و پشت اسکناس ها بدون هیچگونه طراحی و به شرحی که بعدا خواهد آمد فقط دارای سه جمله با خط نستعلیق ، به رنگ مشکی چاپ شده بود .
علاوه بر به کار بردن زبان ترکی ، واحد پول ایران را نیز که ریال است به قران و تومان تغییر دادند . در متن اسکناس حتی تومان را نیز (که یک واژه ترکی مغولی و به معنای ده هزار است) به” تومن” تبدیل کرده اند. در این اسکناس ها هیچ واژه فارسی یا لاتین به کار برده نشده ولی بعدا متوجه شدند که اعداد ، عربی هست ، برای خارجی ها آشنا نیست. از این روی در بالای اسکناس دوباره اعداد لاتین را با ماشینهای دستی ، پرفراژ کردند .
در وسط اسکناس یک طرح بیضی اسلیمی مانند چاپ شده و در میانه آن به خط نسخ این جمله دیده میشود ” آذربایجان ملی حکومتین خزانه دارلیق سندی” . در سمت راست شماره ی ردیف اسکناس با ماشینهای معمولی شماره زنی اضافه گردیده است. در سمت چپ نیز یک مهر دایره ای شکل از همین مهرهای لاستیکی دستی معمولی با استامپ آبی زده شده است که در آن نیز جمله “آذربایجان ملی حکومتین” و در زیر آن تاریخ اسفند ۱۳۲۴ دیده می شود. در قسمت زیرین اسکناس دو عبارت خزانه دار و وزیر دارایی و یا به گونه ای که خود به کار برده اند “مالیه وزیری” به چشم می خورد .
امضای اسکناس ها نیز از ۵ قرانی تا ۱۰ تومانی به صورت چاپی است ولی اسکناس های ۵۰ تومانی به خاطر مبلغ زیاد آن با دست امضاء شده است که معمولا وزیر مالیه با جوهر آبی و خزانه دار با جوهر قرمز امضاء کرده اند.
اطلاعات جالبی بود و باعث شد نگاهی به کتاب هایی که دارم تو این زمینه بندازم ، جالبه که تو یکیشون که در مورد تاریخچه اسکناس های تمام کشورها می باشد در این دوره زمانی ،در مورد ایران فقط این اسکناس ها ثبت شده. تو کتاب دیگه که از سال ۱۹۶۱ به بعد رو بررسی می کنه اسکناس های پهلوی به بعد رو هم شامل میشه. اگه علاقه مند باشید قسمت های مربوط به ایران رو در لینک های زیر قرار دادم.
http://www.mediafire.com/download/wk0sluya9b00bmq/Untitled1.pdf
http://www.mediafire.com/download/e2zjbda9b4ckjht/Untitled2.pdf
خیلی ممنون که اطلاعاتتون رو در اختیارمون قرار دادین.
من یکی از این ۵۰ تومنی ها دارم چند میخرید؟
اگه اصل باشه و روش نوشته یا خط خورگی و لکه نباشه حدود ۱۵ میلیون می ارزه. دوس داشتی برام پیغام بذار.
هست ppoonnyy1633@yahoo.com ایمیل بزن
kheyli mamnoonam (:
بعد از پایان دوره کوتاه این حکومت ارزش پول هایی که دست مردم بود از بین رفت ؟
بله ۵۰ تومنی هست با این آدرس ایمیل مکاتبه کن
ppoonnyy1633@yahoo.com
این ایمیل منه برای۵۰ تومنی پیشه وری
باسلام خدمت دوستان گرامى
موسسه مانا تمبر بابیش از ١٠ سال تجربه کارى در زمینه کلکسیون هاى تمبر سکه و اسکناس در تبریز آماده ارائه هرگونه راهنمائى و مشاوره مى باشد.
تبریز چ شریعتى پاساژ گلستان پائین همکف موسسه مانا تمبر
۰۹۱۴۱۰۲۰۷۸۸ انارچى
http://www.manastamp.ir