نادرترین دریاچه جهان زیر تیغ بیمسئولیتیها و بیتوجهیها در حال جان دادن است، دریاچهای که میتوانست با ساماندهی و مدیریت درست به یکی از پایههای صنعت گردشگری در استان مازندران تبدیل شود حال زیر پای گردشگران در حال له شدن است.
منطقه مازندران، کرم تا زرد، نارنجی، قرمز و آبی تابلوی منحصربه فردی را رقم زده است که چشم همگان را به خود خیره میکند، طعم شور و ترش آن این دریاچه را در لیست عجیبترین دریاچههای جهان قرار داده است و جایگاههای پلکانی این دریاچه که حالا زخمهای عمیقی برتن آن نشسته روزی جلوهای بینظیر برای گردشگران بوده است.
حال رقیب ترکیهای بهتر است
میگویند قدر نعمت نعمتت افزون کند، کفر نعمت از کفت بیرون کند، حال مصداق آن را در دریاچه منحصر به فردی که در ۱۰۰ کیلومتری شهرستان ساری بخش چهاردانگه روستای اروست قرار گرفته است، میبینیم، جاذبهای که فقط دو نمونه از آن در جهان وجود دارد یکی در ترکیه و دیگری در مازندران.
با یک حساب سرانگشتی تفاوت در نوع نگهداری این پدیده اعجابانگیز در این دو مکان از زمین تا آسمان است.
“پاموکاله” با آنکه رنگینکمان رنگهای سورت را ندارد و سفید است اما حالش از سورت بسیار بهتر است و جزء یکی از مهمترین جاذبههای ترکیه محسوب میشود، دولت ترکیه با نگهداری صحیح از این جاذبه سود سرشاری از جذب گردشگر در این مکان به دست آورده است.
قصر طلایی مازندران در حال فروریختن است
اما ما با سورت چه کردیم، در سالهای اخیر ناآگاهی و عدم اطلاعات کافی گردشگران، پاسکاری مسئولان در حفظ حریم این چشمه باعث تخریب جدی و غیرقابل برگشت سورت شده است.
قصرطلایی در حال فرو ریختن است و این که چرا ما نتوانستهایم از این جاذبه به درستی استفاده کنیم سوالی است که همواره بیجواب مانده است.
ثمره جانلو فعال گردشگری در خصوص جاذبههای سورت میگوید: این چشمه علاوه بر زیبایی بینظیری که دارد میتواند بستر مناسبی برای ایجاد گردشگری سلامت باشد، آب این چشمه معدنی است و برای درمان درهای مفصلی و بیماریهای پوستی بسیار مفید است.
وی تاکید میکند: این چشمه میتواند رونق گردشگری را در مازندران به وجود آورد آن هم گردشگران ارزآور چرا که جز نادرترین دریاچههای طبیعی جهان محسوب میشود اما این نعمت در حال نابودی است.
کلاف سردرگم سورت در دست مسئولان
جانلو میافزاید: سورت در غربت و تنهایی با زخمهایی عمیق دست و پنجه نرم میکند و مدتها مسئولیت حفاظت آن بین سازمان محیط زیست و اداره کل منابع طبیعی استان و اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری مازندران به کلافی سردرگرم تبدیل شده بود، همه ادعای مالکیت داشتند اما کسی گامی برای رفع تخریبها و حفظ این پدیده انجام نداد.
آتش زیر پلکانهای دومین جاذبه طبیعی جهان
وی میگوید: فرهنگ گردشگری و حفظ جاذبهها در کشور باید نهادینه شود، چرا باید در زیر پلکانهای نادرترین چشمه جهان آتش روشن شود و یا برای گرفتن عکس یادگاری دهانههای زیبای پلهکانهای سورت مجروح شود، این ضعف فرهنگ گردشگری و عدم تبلیغات درست برای حفظ میراث فرهنگی در کشور را نشان میدهد.
این فعال گردشگری معتقد است: سورت در زمستان بسیار جذابتر و بکرتر از بقیه ماههای سال است و اگر بخواهیم برای گردشگری زمستانه برنامهای تدوین کنیم سورت میتواند جزء مکانهای دیدنی این فصل سال باشد اما متاسفانه راه صعبالعبور آن حتی در تابستان نیز بلای جان مسافران و گردشگران شده است چه برسد به زمستان که عبور و مرور سختتر میشود.
روزهای خوش سورت در انزوا
جانلو تصریح میکند: وجود راهنما و نگهبان برای حفظ این اثر و همکاری تمامی ارگانها با متولی مشخص برای سورت میتواند روزهای خوشی را برای قصر طلایی رقم بزند در غیر اینصورت سورت در اوج معروفیت در تنهایی و انزوا خواهد مرد.
سورت در اختیار میراث فرهنگی است!
اکرم دروگر کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری مازندران نیز از واگذاری زمینهای حریم سورت به میراث فرهنگی و گردشگری خبر میدهد و میگوید: با رایزنی و جلسات متعدد بین منابع طبیعی و میراث فرهنگی حفاظت از سورت در اختیار میراث فرهنگی قرار گرفت.
فنسگذاری برای جلوگیری از ورود گردشگران!
وی تصریح میکند: میراث فرهنگی برای جلوگیری از ورود گردشگران به داخل سورت برنامهای مدون کرده تا ۴٫۵ هکتار از عرصه دریاچه فنسگذاری شود که اکنون قسمتی از آن در حال اجراست، همچنین متولیان حفاطت از سورت در صدد آن هستند با کاشت گونههای گیاهی خاص آن منطقه یک حصار طبیعی برای جلوگیری از ورود افراد به حوضچهها ایجاد کنند.
دروگر از به کارگیری دو نگهبان برای حراست از سورت خبر میدهد و میگوید: برای معضل جادههای صعبالعبور این منطقه نیز در حال رایزنی هستیم تا با مدیریت درست راههای این جاذبه را هموار کنیم هرچند هم اکنون نیز یک سمت از جاده این جاذبه را که ریزشی بوده بستهایم تا در آیندهای نه چندان دور به بهترین نحو راههای ورودی به این مکان در اختیار بازدیدکنندگان قرار گیرد.
وی مهمترین معضل در تخریب سورت را ورود دامهای مرتعداران به حریم سورت و خراب کردن فنسها میداند و ادعا میکند: میراث فرهنگی به دلیل کمبود نیرو و صعبالعبور بودن راه نمیتوانید به صورت شبانهروزی از سورت محافظت کند و همه خصوصا افراد و جوامع محلی اطراف سورت باید در محافظت از قصر طلایی تلاش کنند.
منبع: ایسنا