کبریت را می توان از کالاهای ضروری برشمرد که در صنعت و حتی روزمرگی مردم جهان تغییرات بسیاری ایجاد کرده. کبریت شاسی به عنوان پدربزرگ کبریت های امروزی شناخته می شود که چند سال پس از تولید در جهان به ایران به عنوان کالایی لوکس وارد شد. سالها به طول انجامید تا کبریت تبدیل به کالایی عمومی گردد و پس از آن نیز نوع مرغوب و بی خطر آن در انحصار اعیان و اشراف بود.
پس از آنکه اولین کبریت سازی که با سرمایه گذاری روس ها در سال ۱۲۶۷در تهران تاسیس شده بود ورشکست شد، در سال ۱۲۹۷ اولین کارخانه کبریت سازی در شهر اولین ها” تبریز” با نام کبریت ایران به همت تقی توکلی راه اندازی گردید. و در سال ۱۳۰۰ کبریت سازی ممتاز به همت آقایان حاج محمد رحیم و حاج محمدباقر خوئی بنیان گذارده شد. شهر تبریز تا به امروز اصلی ترین تامین کننده کبریت کشور می باشد و حدود ۷۰ درصد از کبریت کشور در این شهرساخته می شود.
شهر اولین ها به ابتکار کبریت سازی ممتاز خانه اولین موزه کبریت ایران نیز می باشد.موزه موضوعی کبریت تبریز به همت مدیرعامل وقت کارخانه ممتاز یکی از نوادگان خانوده خوئی در بخشی از محوطه کارخانه احداث شده. بیش از ۲۰۰ قطعه از اسناد و عکس های تاریخی این کارخانه در محل موزه به نمایش گذاشته است. همچنین کلکسیونی از انواع کبریت های ساخت ایران و خارج را می توان در این موزه مشاهده کرد. دستگاه ساعت زن که ورود و خروج کارگران را ثبت می کرده و سنگ تاسیس کارخانه از اشیا جالب توجه موزه بشمار می آید.
این موزه درابتدای جاده اهر در خروجی آرپادره سی قرار دارد و به راحتی می تواند با دنبال کردن تابلو ها راهنما به آن دسترسی یافت. بازدید از موزه موضوعی کبریت برای عموم در ساعات اداری آزاد می باشد و متاسفانه این موزه در روزهای تعطیل امکان بازدید ندارد.