مجموعه مسجد جامع نطنز

مسجد جمعه یا مسجد جامع نطنز  شامل مجموعه‌ای از چندین بنا است که دوره الجایتو خدابنده و پسرش ابوسعید بهادرخان در شهرستان نطنز در استان اصفهان ساخته شده است.

مسجد جامع نطنز

این مسجد در دوره های مختلف بازسازی و گسترش یافته است. به سبب این ساخت و ساز های مداوم معماری این مسجد موزه ای از معماری های دوره های مختلف می باشد. این مجموعه شامل قسمت های زیر می باشد:

مسجدی ساخته شده بین سالهای ۷۰۴ تا ۷۰۹  هجری که آندره گدار معمار و باستان شناس فرانسوی درباره مسجد جمعه نطنز می‌نویسد: “مسجد که نسبتاً از خرابی محفوظ مانده مرکب است از یک شبستان هشت ضلعی گنبددار مشرف برصحنی که چهار ایوان دارد. اضلاع صحن را دهلیزها و نمازخانه‌های مختلف به هم متصل می‌سازد. این مسجد از سمت شمال و مشرق و جنوب محدود است به کوچه باریکی که چون به مدخل بزرگ مسجد و مقابل مناره و درگاه خانقاه می‌رسد، وسعت یافته مبدل به میدان کوچکی می‌شود. در سمت غرب ویرانه خانقاه دیده می‌شود، مسجد ۳ مدخل دارد، یک مدخل جنوبی و دو مدخل شمالی، مدخل‌های سمت شمال همسطح حیاط هستند، ولی مدخل جنوبی دهلیزی است که با ۱۲ پله بلند به کف راهرو مسجد می‌رسد…” از مکان حایز اهمیت و دیدنی مسجد نطنز، پله های ورودی به قنات زیر بنای ساخته شده از آجر و ملات کج می باشد که در میان صحن قرار دارد. چندین کتیبه و سنگ نبشته درجای جای مسجدنام سازندگان، مرمت کنندگان ، بانیان و تاریخ های مختلف آنها را می توان دید.

مسجد جامع نطنز

بقعه شیخ عبدالصمد  که در سال ۷۰۷ هجری همجوار با مسجد با زاویه ده درجه چنان ساخته شده گویی بخشی از مسجد است. بر لوح سنگی روی قبر شیخ چنین نوشته شده است: “هذا الغفور الرحیم الرحمن اللهم صل علی النبی و الولی و الحسن و الحسین و العباد و الباقر و الصادق و الجعفر و الکاظم الموسی و الرضا و التقی و النقی و العسگری و الحجته القائم محمدالمهدی الغازی صاحب الزمان(عج)”. قسمتی از محراب این مرقد در موزه ویکتوریا و آلبرت لندن نگه داری می شود و بخشی از محراب آن در اواخر قرن گذشته به سرقت رفته است.

و در نهایت دو بخش دیگ نیز در این مسجد وجود دارد که یکی  ایوان جلوخان خانقاه ساخته شده در سال ۷۱۶ و ۸۱۷ هجری و مناره که تاریخ پایان بنای آن سال ۷۲۵ هجری نوشته شده‌است می باشد.

مسجد جامع نطنز

آتشکده ای  معروف به چهار تاقی نطنز نیز در نزدیکی مسجد جامع وجود دارد که معماری آن به دوران ساسانی باز می گردد.

 

سانلی اشراقی

من سانلی اشراقی، عضو هیئت مدیره شرکت بینش فراگیر ارک سفر هستم. دوره کارشناسی رو در رشته مدیریت جهانگردی و دوره کارشناسی ارشد رو در رشته برنامه ریزی گردشگری دانشگاه تبریز به پایان رسانده ام. از سال 1384 با گذراندن دوره های خبرنگاری به این حرفه علاقه مند شدم و از سال 1386 به طور رسمی وارد این حرفه شدم و با نشریات مختلفی از جمله روزنامه ارک همکاری مستمر داشته ام. پس از آشنایی با پدیده گردشگری علاقمند به تحصیل در این رشته شده و پس از پایان کارشناسی فیزیک هسته ای، به تحصیل در رشته گردشگری پرداختم از اوایل تحصیلم به برقراری ارتباط بین مطبوعات و گردشگری علاقمند بودم و این علاقه من را به سوی فعالیت در این زمینه سوق داد. از این رو، تصمیم خودم رو با تولید محتوا و طراحی و چاپ ضمیمه گردشگری سفرنامه ارک به عنوان سردبیر و مدیر مسئول با همراهی تیم ارک توریسم اجرایی کردم . همچنین به عنوان عضو هیئت تحریره نشریه کوله پشتی، فصلنامه تخصصی گردشگری انجمن علمی جغرافیا و گردشگری دانشگاه تبریز، فعالیت کردم. سال ۱۳۹۳، تیم ارک توریسم در راستای تولید محتوای الکترونیک ، وب‌سایت تولید محتوای تخصصی گردشگری، راه اندازی کرد. زمینه تخصصی من در این گروه مباحث تاریخی میباشد در مورد تاریخ پر رمز و راز تبریز در ارک توریسم می‌نویسم. به زبان‌های فارسی، انگلیسی و ترکی آذربایجانی تسلط دارم. اجرای رویدادهای گردشگری از دیگر زمینه های فعالیت ما در تیم متخصص و جوانمان هست. همچنین از سال ۱۳۹۶ پروژه یک دقیقه با تبریز را با هدف تولید محتوای ویدیویی برای شهر زیبای تبریز دنبال می کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.