کاروانسرای دیرگچین؛ مادر کاروانسراهای ایران

پس از خروج از ورامین به طرف چرم‌شهر، وارد جاده‌ی بسیار زیبایی می‌شوید که در بخشی از آن درختان تنومند، دو سوی مسیر را زینت بخشیده‌اند. حدود ۵ کیلومتر مانده به چرم‌شهر، در سمت راست جاده (پس از خروجی به‌طرف قم) یک جاده خاکی آغاز می‌شود که در ابتدای آن تابلوی زرد رنگ کوچکی مسافران را به طرف کاروانسرای دیر گچین راهنمایی می‌کند. از اینجا حدود یک و نیم ساعت مسیر خاکی است. به موازات همین جاده باریک، اتوبانی در دست احداث است که گرمسار را به اتوبان قم متصل می‌کند، این اتوبان از ۱۸۰ متری کاروانسرا می‌گذرد.

دیرگچین (1)

دیرگچین کاروانسرایی بسیار استوار و پرشکوه است که در دل پارک ملی کویر واقع شده و در متون تاریخی به نام های “دژ کردشیر”، “دیرالجص” ، “قصرالجص” ،” قصرگچ” و “قلعه دیر” نیز خوانده شده و به عنوان منزلگاهی بسیار مهم در مسیر یکی از راههای باستانی منزلگاههای ایران بوده است. بنای امامزاده سید سلطان هم در بخش میانی روستای خاوه از توابع دهستان بهنام عرب جنوبی بخش جواد آباد واقع شده است . بنای اصلی آن دارای پلان مربع بوده که در چهار گوشه دارای چهار طاقنماست و ورودی آن مستطیل شکل ، و گنبدی بر بالای آن قرار دارد.

دیرگچین (5)
کاروانسرای دیرگچین در دوره های مختلف از جمله دوران صفویه و قاجار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. با توجه به قدمت، وسعت و اهمیت آن که در بیشتر منابع و متون به عنوان مادر کاروانسراهای ایران از آن نام برده شده است و با توجه به طرح احداث جاده ی اصلی گرمسار به قم که از نزدیکی این بنا می گذرد، اداره کل میراث فرهنگی استان تهران از آبان ماه سال جاری کار پاکسازی و مرمت این بنا را به منظور تبدیل آن به یک مکان توریستی و گردشگری آغاز کرده است.

دیرگچین (4)
شایان ذکر است این بنا که محققان قدمت آن را دوران ساسانی – صفوی می دانند در حال حاضر به محل نگهداری احشام روستاییان محل تبدیل شده و مالکیت آن نامشخص است.

دیرگچین (3)

دیرگچین کاروانسرایی‌ست با پلان منظّم چهار ایوانی و مربّعی و حدود صد متر در صد متر. پی بنا در دوره ساسانی گذاشته شده و امّا ساختمان، در دوره صفوی کامل گشته است. چهار برج در رئوس ساختمان و دو نیم‌برج در ورودی بنا – بخش جنوبی – قرار دارند.

دیرگچین (2)

مسیرهای دسترسی:

مسیر اول ، جاده آسفالته گرمسار قم.

مسیر دوم ، چرم شهر ورامین بعد از طی مسافتی در حدود ۲۰ کیلومتر  به دیر گچین می رسید.

نادره مشهور

سلام، من نادره مشهور هستم، دانش‌آموخته کارشناسی ارشد برنامه ریزی گردشگری از دانشگاه تبریز و مدیرعامل شرکت بینش فراگیر ارک سفر. به گردشگری، عکاسی و گرافیک علاقه مندم و در زمینه توسعه کسب و کارهای جدید نیز فعالیت دارم. فعالیت خود را در حوزه رسانه و گردشگری از سال 92 و از روزنامه ارک آغاز کردم. در ارک توریسم مقالاتی در حوزه جاذبه‌های گردشگری تاریخی تالیف میکنم. مدیر اجرایی پروژه یک دقیقه با تبریز هستم و ترجمه مقالات به زبان آلمانی و فرانسه را بر عهده دارم. به واسطه علاقه به برنامه نویسی و گرافیک بخشی از مسئولیت توسعه وب سایت ارک توریسم را نیز بر عهده گرفته ام. امیدوارم روزی ارک توریسم به مرجع اصلی اطلاعات گردشگری ایران و تبریز تبدیل شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.