خبرگزاری ارک: مدیر پایگاه تخت جمشید گفت: با هر گونه دخل و تصرف غیر مجاز و تغییر کاربری در اراضی محدوده حریم تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر برخورد قانونی خواهد شد.
به گزارش مهر، مدیر پایگاه تخت جمشید با اعلام هشدار نسبت به ممنوعیت هر گونه دخل و تصرف، خرید و فروش و تغییر کاربری در محدوده حریم تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر، بدون اخذ مجوز از میراث فرهنگی، گفت: اجازه نخواهیم داد زمین خواری و موج تخریب و تغییر کاربری به حوزه حریم سه گانه تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر سرایت کند.
مسعود رضایی منفرد با اشاره به تخلفاتی که در این حوزه صورت گرفته است از تشکیل پرونده های حقوقی در این باره خبر داد و گفت: امیدواریم با عزم جدی و تعامل جمعی میزان تخلفات در محدوده حریم پارسه، رو به کاهش رود.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید از توجه قوانین یونسکو به عامل مهم تعامل با مردم، در فرایند بازنگری حریم جدید تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر، سخن گفت و ادامه داد : جدا از توجه اساسی و جدی به جنبه های حفاظتی آثار باستانی و ملی، توجه به عامل مهم تعامل با مردم محلی ساکن در منطقه که تنها در محدوده های حریم های درجه یک و دو افزون بر سی هزار نفر می شود یک اصل بوده به گونه ای که مردم کشاورز منطقه که نگاهبانان همیشگی و ساکن محدوده های حرائم هستند انگیزه و اشتیاق بیشتری را در جهت نگاهداری و حرمت نهادن به محدوده های حرائم و ضوابط آن در خود احساس کنند.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، همچنین با اشاره به حرانی خواندن خشکسالی و کاهش سطح آبهای زیر زمینی در دشت مرودشت و فرونشست زمین در اطراف تخت جمشید، نقش رستم و برخی روستاهای مجاور، تغییر و اصلاح الگوی کشت را ضروری ترین اقدام در وهله اول دانست و افزود: مدیریت بحران افت سطح آبهای زیرزمینی و مخاطره فرونشست سطح زمین، یکی از بلایا و معضلات مهم کشور و از جمله دشت مرودشت در چند سال گذشته است.
رضایی منفرد در پاسخ به پرسشی در خصوص چرایی وقوع این پدیده گفت: فرونشست زمین در اکثر نقاط ایران و از جمله دشت مرودشت، عمدتا ناشی از وقوع خشکسالیهای پی در پی و استحصال بیرویه آب از سفرههای آب زیرزمینی است و متاسفانه شدت آن بگونهای است که علاوه بر آسیب به طبیعت منطقه و اراضی بخش کشاورزی، امکان آسیبرسانی این پدیده به زیرساختها و تاسیسات زیربنایی استان نیز وجود دارد.
در بخش دیگری از این همایش، ابراهیم قزلباش معاون میراث فرهنگی فارس، فراخوان دهیاران را به شرکت در همایش حریم که همزمان با هفته میراث فرهنگی، در تخت جمشید، برگزار شد، گامی در جهت آشنایی متولیان حفظ حریم، با ضوابط و تحلیل فرصت ها و چالش های پیش روی حریم دانست و گفت: استقرار گشت های حفاظتی میراث فرهنگی را در محدوده های حریم به جهت حفظ و صیانت از آن کافی نیست و بدون شک، مردمان بومی و سازمان های مردم نهاد، خود بهترین نگهبان آثار تاریخی به شمار می روند. به عقیده معاون میراث فرهنگی فارس: تقویت انجمن های میراث فرهنگی و سازمان های مردم نهاد، باعث می گردد تا میزان خدمات، مشارکت و آگاهی بخشی در حوزه میراث فرهنگی، افزایش چشمگیری پیدا کند.
در ادامه افشین یزدانی مشاور و مجری بازنگری حریم نیز به تشریح ضوابط حریم تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر پرداخت و گفت: مطابق با ضوابط حریم درجه یک در داخل محدوده حریم درجه یک که در اصل خود دارای ارزش تاریخی و واجد آثار فراوان زیر سطحی است، احداث هرگونه ساختمان و تأسیسات، نصب دکل، درختکاری، دیوارکشی، حصارکشی، پی کنی، کندوکاو، تسطیح اراضی، هرگونه عملیات استخراج معادن سنگ، شن و ماسه و خاک رس، دفن و رها سازی زباله و نظایر آن ممنوع است.
همچنین تغییر کاربری زمین های کشاورزی ممنوع است، اما انجام زراعت سطحی در زمین های کشاورزی که آثاری در آن مشهود نیست و به تأیید سازمان میراث فرهنگی رسیده مجاز است و مطابق ضوابط حریم درجه دو نیز در محدوده حریم درجه دو، هرگونه تفکیک اراضی و تغییر کاربری زمین های کشاورزی (خارج از طرح های هادی روستایی) ممنوع است. ضمن اینکه ساخت و ساز تنها در محدوده طرح های هادی روستایی و همچنین احداث ساختمان های با کاربری خدمات عمومی که ضرورت ساخت آن ها مورد تأیید سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشد، حداکثر در دو طبقه و با ارتفاع تمام شده ۸.۵ متر از سطح زمین مجاز اعلام می شود.