تالاب های مهمان نواز

سکوت تالاب را نه صدای بلند غازها و اردک ها و نه صدای افتادن سنگ ها، که تنها بوق بلند بی مورد خودرو تعدادی از گردشگران بر هم می زند.

خودرو گردشگران تا نزدیک ترین موج های تالاب ها هم پایین رفته است، اما تالاب های چهارمحال و بختیاری آنقدر مهربان و مهمان نوازند که نمی گذارند چرخ خودرویی خیس شود.

تالاب های چهارمحال و بختیاری در بهار پس از باران، قطعه ای از آرامش زمین اند، آنقدر که آسمان آبی بسان آیینه ای در آن پیداست.

تالاب های چهارمحال و بختیاری در بهار سرد و بارانی امسال نیز نغمه زیبای زندگی را سر داده اند تا شاهکار دست توانای نقاش بزرگ طبیعت را جلوه گری کنند.

تالاب های چهارمحال و بختیاری از جاذبه های با ارزش طبیعی این سرزمین به شمار می آید و واجد اهمیت گردشگاهی قابل توجهی برای گردشگران به ویژه مسافران نوروزی است.

ویژگی بارز و مهم تالاب های چهارمحال و بختیاری نسبت به سایر تالاب های ایران، قرار گرفتن آنها در ارتفاع بیش از دو هزار متری است.

وجود آب بندها، باتلاق ها و تالاب های طبیعی در این منطقه سبب شده تا هر ساله هزاران پرنده بومی و مهاجر در این زیستگاه ها به طور دایم و موقت زندگی و تابلوی زیبایی برای مسافران این استان ترسیم کنند.

بیشترین تالاب های این استان را تالاب های بین المللی چغاخور، گندمان و سولقان در شهرستان های بروجن و اردل تشکیل می دهند.

تالاب چغاخور با مساحتی حدود یک هزار و ۵۰۰ هکتار یکی از زیباترین و بزرگترین تالاب های کشور است که رشته کوه کلار با قله سه هزار و ۸۰۰ متری از سمت جنوب غربی مشرف بر آن است.

از سوی دیگر، تالاب گندمان با فاصله نه چندان دور از تالاب چغاخور قرار گرفته و رشته کوه چرو با ارتفاع سه هزار و ۵۰۰ متری تا جنوب این تالاب کشیده شده و وجود این کوه جذابیت خاص به تالاب بین المللی گندمان بخشیده است.

تالاب سولقان (سولگان) نیز از دیگر جذابیت های گردشگری این استان است که بیش از ۱۵۰ هکتار وسعت دارد و به دلیل قرار گرفتن در مسیر جاده خوزستان از اهمیت ویژه ای برای گردشگران برخوردار است.

تالاب های چهارمحال و بختیاری در زمره تالاب های بین المللی کشور قرار دارند و در این تالاب ها، آبزیانی همچون سس ماهیان، سفید کولی، ماهی پوزه دار، کپور ماهیان، سیاه ماهیان، ماهی نادر گورخری، آزاد ماهیان و ماهی لوچ سیبلک دار زیست می کنند.

تالاب گندمان و چغاخور یکی از زیستگاههای منحصر به فرد استان و محل زندگی بیشتر گونه های مهاجر و بومی استان است.

این تالاب ها یکی از مناطق ارزشمند زادآوری پرندگان آبزی به خصوص اردکهای سرسبز و سرحنایی و محل توفقگاه تابستانی و زمستانی برخی از پرندگان مهاجر است.

یک فعال محیط زیست و دانش آموخته هیدرولوژی می گوید: تالاب های چهارمحال و بختیاری از نظر زیبایی به دلیل قرار گرفتن در ارتفاعات بی نظیرند.

نگین جهانبخش در گفت و گو با ایرنا افزود: یکی از مهمترین نیازهای تالاب های استان، حفظ محیط زیست آنهاست که از گردشگران نوروزی درخواست می شود در کنار لذت بردن از این نعمت خدادادی از ریختن زباله به ویژه مواد پلاستیکی و پسماندهای غذایی در کنار تالاب ها یا در سطح آب آن خودداری کنند.

به گفته وی، وجود تالاب ها در دشت های نیمه خشک بخش فلات مرکزی ایران بسیار اهمیت دارد چرا که این تالاب ها که در محل آبخیزهای محصور شده با آبریزگاه های داخلی قرار دارد در تنظیمات اقلیمی اثر گذار است.

مشاور بخش عالی تالاب های برنامه محیط زیست ملل متحد نیز می گوید: حفاظت از تالاب ها در هر زمانی یک وظیفه همگانی است چرا که تالاب ها به همه نسل ها تعلق دارند.

قهرمان سلیمانپور در گفت و گو با ایرنا افزود: تغییرات اکوسیستمی باید به صورت جدی پیگیری شود، چرا که ارتفاع پیر برف ها در زردکوه و سبزکوه چهارمحال و بختیاری از ۴۰۰ متر کاهش یافته و برخی از این پیر برف ها نیز نابود شده است.

گردشگران نوروزی برای دیدن این تالاب ها با حفظ مسایل محیط زیستی می توانند به شهرستان بروجن واقع در ۶۰ کیلومتری مرکز چهارمحال و بختیاری سفر کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.