روستای افراتخته در جنوب شرقی شهر علیآباد کتول واقع شدهاست و دارای جاذبههای طبیعی و گردشگری فراوان می باشد. این دهکده یکی از روستاهای جنگلی استان گلستان ایران محسوب می شود و دارای جنگل انبوه چند هزار ساله است. در پیرامون افراتخته منطقه شکار ممنوع قرار گرفته که زیستگاه گونههای جانوری منحصربهفرد است.
اندوختگاههای سرخدار افراتخته از رویشگاههای سرخدار جنگلهای شمال ایران است که در آن درختان سرخدار با قدمت بسیار بالا به طور انبوه و گاهی نیز به شکل تودههای خالص روییدهاند. سن برخی از این درختان به بیش از هزار سال میرسد.
جنگل افراتخته دارای ۱۵۰ هکتار از جنگلهای ۱۹۰ میلیون سالهاست. اندوختگاه سرخدار که در حوضه آبخیز زرینگل و ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی علیآباد کتول و در مجاورت روستای افراتخته واقع شده به عنوان حوزه شماره ۸۵ در تقسیم بندی طرح جامع جنگلهای شمال کشور به ثبت رسیدهاست.
با این حال از سال ۱۳۷۸ خورشیدی با تصویب مقامات برای ساخت جاده و ویلا این اندوختگاه طبیعی در معرض خطر قرار گرفتهاست.
علاوه بر جنگل، طبیعت ارتفاعات اطراف روستای افراتخته نیز بسیار دیدنی است،به وطری که زیباترین منظره طبیعی روستا را تشکیل می دهند. در شمال این روستا، کوه های افراتخته، در جنوب تکیانو، در غرب ملیارتو و در جنوب دره افراتخته قرار دارد.
آب و هوای این روستا در زمستان سرد و در تابستان معتدل است. در اطراف روستای افراتخته چندین چشمه آب معدنی وجود دارد و آبشارهای طبیعی در ارتفاعات این روستا به زیبایی آن افزوده است که از بلندای ۳۰۰ تا ۲۵۰۰ متری سرازیر میشوند.
افراتخته همچنین دارای یک رودخانه می باشد که در جنوب روستا جریان دارد. وجود همین رودخانه به همراه آب و هوای معتدل منطقه، باعث رونق کشاورزی در آن شده است. در سفر به روستای افراتخته می توانید از چاه سنگی و باستانی پیرآلا در ۲ کیلومتری روستا بازدید کنید و گورستان گبری و حمام قدیمی روستا معروف به کهنه حمام را ببینید که همه بیانگر قدمت زیاد این روستا هستند.
مردم این دهکده، اعیاد مذهبی قربان، فطر و غدیر را جشن گرفته و در ایام محرم و وفات ائمه به سوگواری می پردازند. مردم این روستا مراسم ملی عید نوروز، چهارشنبه سوری، سیزده بدر و شب یلدا را نیز گرامی می دارند.
مراسم ختنه سوران، عروسی های سنتی، سحرخوانی و افطاریهای گروهی ماه رمضان و عزاداری به شیوه سنتی در ایام محرم از دیگر آیینها و سنتهای مردم این روستاست. چهار بیتی خوانی، نوازندگی نی، دوتار و شمشاد از دیگر مراسم متداول در جشنها و عروسی های روستاست.
صنایع دستی این روستای زیبا قالی، چادر شب، سفره پارچهای، دستمال، نمدمالی، چوخا، ساق پیچ پشمی، تور پشتی (کوله پشتی) و انواع وسایل چوبی مانند قاشق، لگن، سطل و خیش چوبی و «دوره» (مخزنی چوبی برای گرفتن کره از ماست) است که می توانید به عنوان سوغاتی آن ها را خریداری کنید.