خلیل رازه، مسوول امور موزه های اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر از آغاز خوانش متن و رمزگشایی کتیبه های عیلامی کشف شده در این استان توسط عبدالمجید ارفعی پژوهشگر و زبان شناسان مطرح کشور خبر داد.
رازه تصریح کرد: کتیبه های کشف شده موجود در این اداره کل مربوط به دوره عیلامی میانه است که از تپه تاریخی و باستانی تل پی تل که اکنون در محدوده پایگاه منطقه دوم نیروی دریایی ارتش واقع است به مرور زمان و اتفاقی کشف شده اند.
وی ادامه داد: اکنون پنج کتیبه در اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری، پنج کتیبه در موزه دریا و دریانوردی و یک کتیبه نیز در بنیاد ایران شناسی شعبه استان بوشهر نگهداری می شود که همه آنها به خط میخی عیلامی است و هیچ کدام خوانش نشده است.
رازه با اشاره به قدمت سه هزار ساله این کتیبه ها افزود: کتبیه ها پس از خوانش در مخزن اموال منقول میراث فرهنگی نگهداری می شود تا در آینده به همت مسوولان بوشهر موزه کتیبه ها و اسناد سنگی این استان راه اندازی شود.
وی اشهار داشت: با توجه به کشف سنگ های قیمتی مربوط به دوره های مختلف تاریخی در استان بوشهر ساماندهی و معرفی این سنگها به مردم ضروری است.
عبدالمجید ارفعی پژوهشگر و باستان شناس کشور گفت: موضوع بیشتر این کتیبه ها در زمینه ساخت و نوسازی یک پرستشگاه است و قدمت آنها به ۱۱۸۵ تا ۱۱۲۰ از میلاد برمی گردد.
وی افزود: بیشتر کتیبه های عیلامی در جنوب کشور و استان های خوزستان، بوشهر و فارس پیدا شده اند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر یادآور شد: خوانش و رمزگشایی کتیبه های عیلامی کشف شده در این استان براساس تصمیم این اداره کل در زمینه بازخوانی تاریخ استان بوشهر و شناسایی متون قدیم صورت گرفته است.
محمد ابراهیم فروزانی خاطرنشان کرد: استان بوشهر دارای قدمت تاریخی پنج هزار ساله است که نقاط ناشناخته آن باید شناسایی شود و خوانش کتیبه های عیلامی یکی از راه های معرفی این تاریخ کهن است.
وی افزود: دکتر ارفعی تنها بازمانده مترجم خط میخی عیلامی است که تاکنون کتیبه های مهمی را خوانش کرده است.
فروزانی به اهمیت رمزگشایی های تاریخی تاکید کرد و گفت: این رمز گشایی های زبانی نیاز است تا ما تاریخ بوشهر را به خوبی بشناسیم و بدانیم که در کجای تاریخ قرار داشته ایم و بتوانیم با نگاه نو آن تاریخ را به تجربه های جدید برای نسل کنونی و آینده معرفی و به ودیعه بگذاریم.