سازمان بین المللی دریانوردی
طرح تأسیس سازمان بینالمللی دریانوردی یا آیمو International Maritime Organization) یا(IMO در۶ مارس ۱۹۴۸ در کنفرانسی که در ژنو برگزار شده بود به تصویب رسید. این سازمان ۱۰ سال بعد اجرایی گردید و از سال ۱۹۵۸ شروع به کار در جامعه بینالمللی نمود. سازمان مذکور سابقاً سازمان مشورتی دریایی بینالدول (Inter-Governmental Maritime Consultative Organization) خوانده میشد اما از سال ۱۹۸۲ به سازمان بینالمللی دریانوردی تغییر نام داد. هدف سازمان بینالمللی دریانوردی، تسهیل همکاری و مبادلهٔ اطلاعات میان کشورهای عضو در زمینهٔ موضوعات فنی مربوط به کشتیرانی و به وجود آوردن عالیترین معیارهای ایمنی دریایی است. سازمان مذکور نقطهٔ عطفی در جامعهٔ بینالمللی به شمار میآید چرا که این نخستین بار است که یک رکن بینالمللی صرفاً اختصاص به مسائل دریایی دارد. این سازمان هم اکنون با ۱۷۰ عضو و ۳ عضو وابسته یکی از مؤسسات تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد است و مقر آن در لندن (انگلستان) میباشد.
اهداف:
آیمو به طور کلی صلاحیت دارد در خصوص کلیه مسائل اداری و حقوقی مربوط به دریانوردی، اقدامات و تصمیمات لازم را انجام دهد و تاکنون پس از ۵۳ سال فعالیت مستمر توانسته است ۵۰ کنوانسیون وپروتکل و بیش از ۱۰۰۰ کد و توصیه نامه در رابطه با ایمنی و امنیت دریانوردی، جلوگیری از آلودگی آبها و موضوعات مرتبط دیگر را به تصویب برساند. مهمترین هدف آیمو “ایمنی، امنیت، کشتیرانی کارآمد در اقیانوسهای عاری از آلودگی” است.
این سازمان اهداف عمدهٔ دیگری هم به شرح زیر دارد:
- ایجاد یک سیستم همکاری میان دولتها برای تدوین قواعد و ایجاد یک رویه در مورد کلّیه مسائل فنی مرتبط با کشتیرانی تجاری؛
- تشویق و ایجاد تسهیلات برای تصویب قواعد عمومی در قلمرو امنیت دریایی، کشتی رانی مؤثر، جلوگیری از آلودگی دریاها توسط کشتیها و مبارزه بر ضد آلودگی ؛
- تهیه پیشنویس کنوانسیونها،موافقتنامهها و سایر اسناد در خصوص ایمنی دریانوردی و موضوعات مرتبط با آن و در صورت لزوم تشکیل کنفرانس بینالمللی جهت تصویب آنها؛
- بررسی و تحقیق در خصوص کلیهٔ مسائلی که از طرف یکی از ارگان یا نهادهای تخصصی سازمان ملل متحد به این سازمان احاله داده میشود.